Marirea buzelor cu acid hialuronic
top of page

Marirea buzelor cu acid hialuronic

Cel mai popular tratament cu acid hialuronic este marirea buzelor. Toate retelele de socializare sunt pline de poze cu buze injectate, de toate formele si marimile imaginabile. O sa incerc sa va ofer, in randurile care urmeaza, detalii, pe care probabil nu le stiati, legate de aceasta procedura.




Ce trebuie sa stii despre marirea buzelor cu acid hialuronic?

  • Doare? Nu, injectarea buzelor nu este dureroasa. Inainte de procedura se foloseste o crema cu anestezic pentru a diminua durerea. De asemenea si acidul hialuronic contine anestezic local. Poate exista un mic disconfort, dar procedura este foarte bine tolerata, unele paciente nu simt absolut nici o durere. Daca iti curg lacrimile siroaie pe obraji in timpul injectarii, ti-ai ales gresit medicul.

  • Canula sau Ac? Avantaje si dezavantaje. Canula este un tip de ac lung 30-50mm , cu varful rotunjit, care reduce riscul injectarii in vasele de sange. Utilizand canula, realizarea formei si conturului buzelor este mai dificila. Acele sunt mai usor de folosit, pot da forma si corecta mici asimetrii dar au riscuri semnificativ mai mari. Vom vorbi despre riscuri mai jos.

  • Riscuri si posibile complicatii! Aparent un tratament simplu, poate produce complicatii devastatoare. Sa le luam pe rand:

  1. Asimetrii dupa injectare - pot aparea datorita mai multor factori: erori de injectare, migrarea acidului, nerespectarea recomandarilor, masarea necorespunzatoare a buzelor.

  2. Noduli - apar fie datorita greselilor tehnice ale medicului, fie datorita produselor de proasta calitate sau care nu sunt indicate pentru injectarea in buze. Mai pot aparea la persoanele cu buze foarte moi la care se foloseste cantitate mare de acid hialuronic intr-o sedinta (>1ml) sau la persoanele cu istoric de multiple injectari.

  3. Echimoze (vanatai) - pot aparea frecvent la injectarea cu acul,mai ales in cazul tehnicilor mai agresive ( Tenting, Russian Lips etc), au dimensiuni mici, dispar in 2-3 zile fara tratament.

  4. Hematoame sau vanatai extinse, chiar inspre barbie sau nas, apar foarte rar. Un medic experimentat nu ar trebui sa aiba mai mult de 1-3% din cazuri aceasta complicatie, si doar datorita variabilitatii anatomice. In majoritatea cazurilor apar datorita necunoasterii anatomiei, tehnica gresita, lipsa de experienta.

  5. Ocluzii vasculare / necroze - complicatie devastatoare nedepistata si netratata la timp (imediat in timpul injectarii sau in primele ore dupa), poate produce sechele majore, cu pierderea unor portiuni din buza ce necesita reconstructii complexe chirurgicale. Apar de obicei din aceleasi motive ca la punctul 4.

  • Ce fac daca am o complicatie? Indiferent de natura complicatiei, este important sa te adresezi medicului cat mai rapid, el va determina daca reprezinta o urgenta sau nu. Unele complicatii pot fi mai greu de depistat sau pot trece neobservate de catre pacienta, asa ca la orice suspiciune aparuta dupa injectare este bine sa anunti medicul.

  • Ce rezultat pot obtine? Depinde ce fel de buze ai, ce fel de rezultat iti doresti si cat timp si bani esti dispusa sa investesti pentru a avea buzele dorite. Daca ai buze foarte subtiri, (mai frecvent buza de sus) vei avea nevoie de multiple sedinte de injectare, intre 2 si 5, ce pot fi spatiate pe parcursul a mai multor saptamani/luni, de obicei intre 1 si 3 luni. Alte cazuri dificile sunt pacientele care au buza superioara in forma de "M", sau care au asimetrii majore ori traumatisme si cicatrici la nivelul buzelor.

  • Nu orice acid hialuronic se preteaza a fi injectat in buze. Sunt zeci de producatori de acid hialuronic existenti si fiecare are 5, 10 sau chiar mai multe tipuri diferite de acid hialuronic.

  • Nu pacienta ar trebui sa aleaga acidul hialuronic. Consistenta buzelor inainte de tratament este foarte importanta, de aceea alegerea acidului hialuronic se face de catre medic, cu mare grija, dupa examinarea buzelor pacientei si determinarea istoricului de injectari.

  • Cat dureaza efectul tratamentului? Efectele sunt vizibile de obicei intre 6-12 luni, in functie de produsul folosit, cantitate, etc.

  • Preturi, firme, produse. Desi pare tentant sa iti maresti buzele cu 600 lei intr-un salon de cosmetica te sfatuiesc sa nu iti risti sanatatea pentru un pret mai mic. Tratamentul complicatiilor este de obicei mai scump decat costul tratamentului initial.

  • Pe mana cui ne lasam? Mai important poate decat specialitatea sau la fel de important este ca medicul care te injecteaza sa stie sa trateze posibilele complicatii. Intreaba medicul daca are hialuronidaza in cabinet/clinica si roaga-l sa ti-o arate. Nu are, refuza tratamentul. Recomandarea este valabila pentru orice tratament cu acid hialuronic.

  • Cereti medicului carnetul de injectari / codul unic al produsului. Mai mult de jumatate din pacientele care au mai avut tratamente injectabile cu acid hialuronic in alte clinici, nu stiu ce produs li s-a injectat, ce cantitate, ce tehnica etc. Fiecare pacienta trebuie sa aiba (primit gratuit din partea medicului) un carnet de evidenta al tratamentelor injectabile, in care trebuie notate detaliile fiecarei proceduri.

  1. data

  2. clinica

  3. numele medicului

  4. produsul folosit

  5. zona tratata

  6. cantitatea de produs folosita

  7. stickerul produsului

  8. semnatura si parafa medicului.

  • Hidratarea este foarte importanta! Dupa injectarea buzelor cea mai importanta recomandare este hidratarea, minim 2,5 L apa pe zi.


bottom of page